beats by dre cheap

Ko se još sjeća...

U protekle dvije decenije bili smo izloženi otprilike svako 2 godine nekoj novoj bolesti, bakteriji, virusu, groznici ili nekoj vrsti ludila. Zašto je to tako više nije tajna. Danas američka i zapadno evropska farmaceutska industrija posluju po ovom principu: napravićemo bolest/virus a onda i lijek za njega, poptom ćemo zaraziti narod tim virusom a oni će kupovati naše lijekove (lova do krova!). Eh sad da vas pitam sjećate li se ijedne od ovih globalnih bolesti?

Q-groznica - Kod nas poslje rata bila jako popularna i svi su je se bojali. Iako je otkrivena 1935. godine svoju najveću popularnost u BiH zaradila je u periodu 96.-98. Prenosila se sa životinja na ljude; na selu sa ovaca u gradu sa prljavih pasa lutalica. Strah i trepet bila, radio i televizija brujale o njoj a nisam siguran da se iko i zarazio. Recimo da nije nastala u laboratorijama velikih farmaceutskih kompanija ali je sigurno bila globalnog karaktera i unijela je strah među ljude.

Kravlje ludilo - nije ni bolest ni virus ali je bilo aktuelno na samom početku ovog vijeka i mileniuma. Svaka mesnica bila je potencijalni prodavač mesa ludih krava. Ludilo je nastalo u Britaniji koja nakon toga svoje meso nije mogla nikom prodati/izvesti. Neke istrage su pokazale da zapravo kravlje ludilo nikada nije ni postojalo te da je sve to bila jedna velika izmišljotina kako bi se britanska industrija mesa uništila.

Antrax - bolest koja se zove još i Crni prišt, otkrivena je tokom nekog rata u Zimbabweu, međutim, postala je popularna tek nakon "terorističnih napada" 11.9.2001 na WTC u New York-u. Radio i televizija su promukli od priče o antraxu i o tome kako ovu bakteriju šalju poštom u obliku bijelog praha islamski teroristi. Ne treba ni pominjati da je ova bakterija bila samo jedno veliko sredstvo za pravljenje straha kod amerikanaca, nešto kao roditeljima šipka, grana ili kajiš kad plaše svoju djecu. Navodno, od ove bakterije je u čemerici umrlo čak 12 ljudi.

SARS - nije bend iz Srbije, već opaka zarazna bolest koja se samo tako jednog dana pojavila u Kini i proširila po cijelom svijetu. Tih dana televizija, radio a Boga mi i štampa, bombardovali su nas informacijama da se bolest širi velikom brzinom te da ako se nastavi širiti tim tempom cijeli svijet biti zaražen za manje od mjesec dana. Ukupno od SARSa je u svojetu umrlo 775 ljudi, dok ih je 60 izvuklo živu glavu.

Ptičija gripa - iako otkrivena 1997. svoju slavu je stekla tek krajem 2005. i početkom 2006. godine kada je zbog tog virusa uginulo ili ubijeno oko 120 miliona ptica. Ovaj virus, poznatikiji kao H5N1 u smrt je posla milion puta manji broj ljudi nego ptica. Sumnja se da su ga američke špijunske agencije koristile kao biološko oružje u Turskoj kada se se ovi usprotivili dati americi svoje aerodrome i zračni prostor za korištenje u ratu na Irak.

Svinjska gripa - nje se dobro sjećate. Poznatija je kao H1N1. Iako se zove svinjska ona i nema baš neke veze sa svinjama. Za nju se pouzdano zna da je nastala u laboratorijama američih farmaceutskih kompanija. Kako bi raširili bolest, ameri su je podvalili svojim mrskim susjedima meksikancima. Nešto što nikada neće biti shvaćeno je kako se na tržištu pojavio lijek Tamiflu i prije nego što se za bolest znalo i prije nego što je ona ikoga zarazila. Na ovoj bolesti se dobro obogatio dobro poznati i mrski Donald Rumsfeld.

NDM-1 - najnovija bakterija koja se pojavila u javnosti prije ne više od 3 mjesecesa. Za nju kažu da je neuništiva i da je otporna i na najjače antibiotike. Možda je to samo šuplja priča jer kad se otkrije da ipak nije otporna lijek će koštati kao jedna prosječna plata u Bosni I Hercegovini.

Eto, to bile neke najpopularnije bolesti o kojima su svjetski mediji svih ovih godina brujali. Dakle, svake ili svake druge godine možemo očekivati neku novu bolest. Da li će to biti neka baterija čije će ime nosti kombinaciju slova H i N i nekih bojeva ili će to biti virus koji je dobio ime po nekoj životinji ne možemo znati, ali sigurno je da će svijet ispljunuti veliku količinu novca u velike farmaceutske kompanije kako bi kupile lijek za bolesti koje su im ovi podmetnuli.


KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
http://coolerreway.blogger.ba
05/09/2010 10:14