beats by dre cheap

Jebem vam furku!

Primjetio sam da je posljednje vrijeme postala furka pričati u negativnom kontekstu u bosanskohercegovačkom i balkanskom mentalitetu. Iz dana u dan čitam po raznoraznim forumima, portalima i blogovima koliko mi Bosanci sebe omalovažavamo, pljujemo po nekim stvarima i shvaćanjima koja postoje u BiH. Ovaj post se mogao zvati "Koliko sami sebe mrzimo". Ne kažem da ovdje nema primitivizma, ali gdje ga nema? NArvo, svak sebi uzima za pravo da naziva nešto primitivnim, iako to nije ni u kojem slučaju primitivno.

Sve je ovo počelo još nakon završetka rata kad je furka postala reći "ma sve je ovo naš primitivizam". I naravno svi to govore, a niko sebe ne smatra primitivcem, i tako ispade da smo svi primitivci a niko nije primitivac. Pošto su ovu frazu koristile najčešće mahaluše i penzioneri po kafama nisam se obazirao. Međutim, nakon utakmice Hrvatska - Turska ostao sam iznenađen reakcijom javnosti i medija na proslavu pobjede Turske, ali ni to me nije toliko iznenadilo koliko neke osude mlade raje po kafama, forumima i blogovima. Neko za jednim stolom na jednoj kafi reče: "Jesmo mi primitivci najveći. Ovi naši seljoberi išli kroz grad i slavili pobjedu Turske". Okrenem se da vidim ko to govori ali kad vidjeh da je neki debil šminkerski sa frizuricom kao iz japanskih crtića odlučih da mu ne odgovorim na tu kostataciju. Raja po forumima, portalima i blogovima govori rečenice tipa: "Kakve mi veze imamo sa Turskom?" Eh da ja sada iste te pitam kakve mi veze imamo sa Hrvatskom? A ako već hoće odgovor evo reći ću im. Turska (u to vrijeme Osmanska imperija) bila je ovdje prisutna 415 godina, i za to vrijeme donijela je neke elemente svoje kluture i tradicije, izgradila je mnoge objekte raznih namjena, a ne samo džamije kao što to neki misle. Turska je zemlja koja i danas pomaže obnovu Bosne i Hercegovine i donira sredstva, država koja ulaže u našu privredu. A da pitam te iste, kakve veze imamo sa Hrvatskom osim što su nam susjedi? Nemamo nikave, jer sve što imamo od te države su Ahmići, logori po Hercegovini i srušen Stari most u Mostaru jer postoje neosporivi dokazi da su ovo sve čini pripadnici HVO-a. Eto, to je moj odgovor na ove što zamjeraju što se turska pobjeda slavila. Međutim, tim maloumcima ne treba zamjeriti, jer oni očigledno ne znaju šta je fudbal, ne znaju da je to igra u kojoj ne znaš zašto navijaš baš za tu ekipu. Meni nije bitno ko je za koga navijao, svak ima pravo navijati za koga hoće, ali idu mi na živce ovi koji su tu proslavu nazvali primitivizmom, to su oni isti debili koji svršavaju na Cecu i njene "pesme" a arkanovci su im ublili očeve i pola familije.

Pored mlade raje po forumima, kafama i blogovima svoje mjest među onima koji nas nazivaju primitivcima našao je kolumnista portala Sarajevo-x, Asim Bešlija koji u skoro svakom objavljenom tekstu napiso kako se ibreti "našem primitivizmu".Ni jedna kolumna nije prošla a da vrli kolumnista Asim nije napisao nešto u vezi "našeg primitivizma". Kolumnista se trudi napisati tekst po uzoru na velike kolumniste, ali ni izbliza nije zanimljiv kao drugi, niti mu baš taj posao ide od ruke. Znate ono kada neko pokušava nešto da napravi ali mu ne ide, vidite da se trudi, ali nije to to.
Tako je Asim jednom prilikom nazvao Bošnjake balijama. Kolumna je govorila o nacionalizmu, pa se tako pored ustaša i četnika spominju i balije. Međutim, Asmu nije jasno ko je ko u toj priči ali ja ću mu pokušati objasniti da je ustaša hrvat koji je nacionalista i podržava fašističku ideologiju NDH i Ante Pavelića (ne mislim da su svi hrvati ustaše), da je četnik srbin koji je nacionalista i pri tome koljač i fašista (ne mislim ni da su svi srbi četnici), a da balija nije Bošnjak nacionalista već je to pogrdan naziv za Bošnjaka koji je došao upravo od ustaša i četnika. Naravno, Asim to ne zna pa pljuje i po samom sebi.
Tako je jednom prilikom Asim vidio neku gay paradu negdje i paradiste nazvao ponosnim ljudima, a iskoristio priliku da sarajlije i bosanskohercegovački narod nazove primitivcima jer nikada ne bi dozvolili da se takvo nešto održi u bh gradovima jer je to nešto što je pogrešno i naopako. Ne znam odakle je Asim, ali Asim bi trebao znati da je Sarajevo uvijek billo grad koji je prihvatao razlike, ali da je to isto grad koji je rekao ne kojekakvim ublehama, glupostima i provokacijama kao što je gay parada. Možda je i sam Asim gay pa ovako razmišlja.


I za kraj pitanje: "Asime jel te stid što si Bosanac?"

KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
http://coolerreway.blogger.ba
03/07/2008 09:34