beats by dre cheap

Papirologija/birokratija

Najmrža mi je stvar kada moram ići da "završim" neke papire. Jučer ulazim u opštinu i stajem pred šalter za ovjeru dokumenata. Kontam nije neki veliki red pa ću pred prvi od ukupno 4 na kojima se vrši ovjera, tčnije 1 od 3 koja rade. Ispred mene neka brkata djevojka ovjerava 863 dokumenta. Ljudi moji, nikad kraja njenom poslu. Kad pomisliš da je ostao samo još jedan papir ona vadi novi i tako u nedogled. Pogledam iza sebe, ufatio se velik. Nakon 25 minuta dođoh na red da ovjerim samo 2 dokumenta. Službenica na šalteru ovjeri prvi bez problema, međutim reče da drugi nije ispravan jer nisam ja trebao napisati ime institucija nego oni (isto ko da piše šta ja trebam a šta oni).
Ja se već izpizdio, spreman da psujem sve i svašta, kontam moraću sad kući na 30 i nešto stepeni pa opet ovamo, a rok za predaju u instituciju ističe danas, a meni ostalo još 1,5 h da pedam dokument u nadležnu instituciju. Pored toga sjetih se da sam i index zaboravio tako da bih u slučaju povratka u grad morao birati između ganjanja papira ili prijave ispita. Uglavnom službenica je bila svježe pameti pa skonta malu prevaru. Uze korekto, kopira dokument, besplatno, iako tu ima kopirnica. Ja se iznenadio koliko šalterski radnik može biti fin jer sam očekivao da će reći idi tamo u kopirnicu, ne bi li i oni šta zaradili. Uglavnom, dokument je uspješno prepravljen i vrijeme je bilo da krenem u ministarstvo.

U ministarstvu haos. Dođoj pred izvaljena vrata Registra. Ispred kancelarije Registra sjedila je polumrtva službenica koja mi jedva objasni da se sele u novu zgradu institucija. Uputi me na sprat niže.
Dole pustoš. Na mjestu gdje je nekada bilo ministarstvo još pokoji službenik je mogao biti viđen kako nosi neki paket ili gomilu papira. Čitava situacija me podsjeti na Kafkin "Proces", samo što ja nisam bio ni izbliza u jebenoj situaciji kao Jozef K.
Jedna službenica mi reče da se sele (ko da nisam skontao iz onog što sam mogao vidjeti) i nije mi znala odgovoriti kad mogu predati papire. Srećom, opet naiđoh na neku finu i uljudnu koja reče da za par dana dođem u novu zgradu i da nema veze što je prošao zakonski rok za predaju, te da će mi ona "progledati" kroz prste jer se mogu opravdati njihovom selidbom. Znači džaba čekanje u opštini, vožnja od par kilometara u autu u kojem ima 60 stepeni a nema klime, džaba 2l znoja koja sam prolio.

Po index sam se vratio i prijavio ispite. Kontam ovdje će barem glatko da ide proces, međutim, prijava ispita ispade kao prijava za odlazak na Mars.

KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
http://coolerreway.blogger.ba
01/07/2008 09:15