beats by dre cheap

Je li Sarajevo metropola?

Mislim da ovaj post vrijedi pročitati, jest da je dug, ali ovim postom sam htio puno toga reći.

Prošlo je 12 godina od kada je prestao rat i od kako je prestalo četničko-fašističko divljanje po gradu svim vrstama vatrenog naoružanja (pičke su mogle samo sa brda gađat). Puno je toga obnovljeno i popravljeno međutim puno je stvari koje ne štimaju u ovom gradu. Puno je stvari koje idu u prilog da je Sarajevo metropola ali ima dosta stvari koje to demantuju.

Prva negativna stvar je saobraćajni kolaps u gradu. Nema dana kada ne uđete u neku saobraćajnu gužvu, bilo da se vozite osobnim autom, taxijem ili javnim prevozom. Pet godina radi se zapadni prilaz gradu. Međutim ne stvara se samo gužva na ulazu u grad već i u samom centru. Radovi se održavaju samo po danu dok noću policija zabranjuje radove izvođačima. U Kantonu Sarajevo je registrovano ok 160.000 vozila a glavni grad nema poštene garaže. Parkinzi i trotoari su prenatrpani tako da ako krenete u grad autom molite Boga da nađete mjesto za parkirati ili krenite 1h ranije od planiranog.

O kulturi građana, higijeni, narkomaniji i drugim novonastalim pojavama koje zahvaćaju ovaj grad neću govoriti jer sam sve to spomenuo u jednom starijem postu - Ovaj grad je otišao u ...

Druga stvar (pozitivna) je veliki broj novo izgrađenih objekata koji Sarajevu daju izgled zapada. U posljednjih nekoliko godina napravljeno je dosta takvih objekata a neki od njih su: Avaz bussines centar, Bosmal, obnovljena zgrada parlamenta i Unisovi neboderi. Tu je i veliki broj novoizgrađenih stambenih objekata. U toku/planu je izgradnja ultramodernih zgrada poput Avaz Twist towera, turske i austrijske ambasade, poslovna zgrada kompanije Širbegović, dogradnja Holiday Inn-a, izgradnja 3. nebodera UNITIC-a, izgradnja poslovne zgrade na Otoci. U posljednih nekoliko godina u Sarajevu je izgrađeno više od 10 velikih tržnih centara. To nije loša stvar jer gradu daje zaista lijep izgled, ali loša stvar je što se ne ulaže u proizvodnju; tržni centri niču dok industrijska zona grada iz dana u dan je u sve gorem stanju.

Nešto sam razmišljao o naseljima u Sarajevu i zapitao se da li po tom pitanju postoji diskriminacija. Uporedite npr. Breku ili Koševsko brdo sa Buća potokom ili Anexom. Imam osjećaj da su gradske vlasti neke dijelove grada totalno zapostavili dok drugima pridaju veću pažnju. Prođoh neki dan Vrbovskom i Ozrenskom koje se nalaze na vrhu Hrasnog brda (ne znam da li se više tako zovu) i vratih se u 1996. godinu, tamo je sve isto kao onog dana kada je izvršena reintegracija Sarajeva, kuće srušene, asvalt razvaljen, po ulici blato i smeće. Pitam se da li će jednog dana i između nas građana postojati diskriminacija i predrasude kada nekom kažeš u kojem dijelu grada živiš. Ja to nekako ovako vidim: Ako kažeš da živiš na Breki, Koševskom brdu ili M. dvoru sigurno si neki doktor, forfesor ili si u stranci. Ako kažeš da živiš na Alipašinom -klošar si, na Dobrinji - ti si čovjek iz geta, na Anexu, Švarkinom, Buća ili Boljakovom potoku onda si seljak i sl. Mislim da se ova podjela već sada nazire, međutim, ova pojava je sasvim normalna na zapadu a težimo to da budemo. Mislim da je jedna od onih dobrih karakteristika grada bila to što status u društvu i bogatstvu nije vezao za dio grada u kojem živiš, dok sada to postaje sve izraženije.

Nadam se da vas nisam smorio ovim dugim postom (ovo je najduži koji sam ikada napisao). Interesuje me vaše misšljenje o ovim pojavama u gradu koje sam naveo.

KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
http://coolerreway.blogger.ba
15/10/2007 08:53