beats by dre cheap

Birokratija, šalteri, opštine i druga sranja

Svi ste sigurno imali nekada potrebu da uđete u opštinu, Sud (ne) časni ili neku drugu državnu intituciju. Nema čovjeka koji nije imao problema na šalterima. Obično na radnim mjestima tog tipa radi prastara matorka koja je pritom i debela, a i jako drska ili radi neki cvikeraš kojem ne bi dao ni košpe da prodaje. Nekada je ta drskost i opravadana jer pred te šaltere staje svega i svačega, ali uglavnom u pravilu nije opravdana.

Ti šalteri uvijek se nalaze na prizemlju, eventualno na prvom spratu dok se na višim nivoima nalaze raznorazne službe. Da li ste se ikada gore peli. Možda neki jesu, a i ja sam imao tu čast. Tu možete svega vidjeti. Ko nije bio ne zna šta je propustio. Prije svega može se primjetiti fenomen zvan "kurvanje" (možda nije adekvatna riječ ali pod ovim pojmom mislim na flertovanje, varanje, nabacivanje i bludničenje, potragu za jebačinom i uvlačenje u pakaš). U većini slučajeva odvija se između muškarca (starijeg) koji je po pravilu šef za nešto i mlade službenice koja izgleda prilično glupo, međutim radi se o sračunatoj kurvici. I dok vama treba papir, sjedite po nekakvim čekaonama ili ste u kancelarijama često će te primjetiti umiljate riječi gospodina upučene gospođici koje u prenesenom značenju glase: "Daj pičke". Cilj straijeg gospodina je da se gospođici uvuče u gaće. Da ne zaboravim napomenuti, tu su zapostavljene starije gospođe koje komplimente sposobnog i imućnog šefa probavaju izmamiti izazovnom odjećom (najčešće sijevajućim dekolteom) ili neukusnim šminkanjem (750 - 900 grama šminke).

Ali scena koju sam imao priliku gledati čitav 1h dobro mi je ostala u sjećanju. Bio sam u jednoj instituciji, državnoj, nije bitno kojoj. Uglavnom vrvila je od mahalaca tj. zaposlenika te institucije. Dok sam sjedio u holu ispred mene su prolazili "radni ljudi", svi nekud žure svi su puni nekog radnog elana, prelaze iz kancelarije u kancelariju. Dok to čine susreću svoje poznanike, sa kojima se tako srdačno pozdravljaju. Eh to još u životu nisam vidio. Ljudi prilaze jedni drugima, stiskaju obje šake, ne ispuštaju ih iz ruku po pola minute. Pri tome se debilno keze, a obično iz takvih scena se skonta ko je šef a ko podređeni, mada često budu i na istoj razini. Debilan kez, a iz očiju mu viri ona najgora ljubomora. I tako veći dio dana tim ćatama prođe prelazeći iz jedne kancelarije u drugu, tj. obavljajući svoj posao (mahalanje). Ali zaista vam ne mogu opisati koja je to srdačnost i strast pri pozdravljanju, brat brata tako ne pozdravi.

Za kraj bi dodao pronošenje raznoraznog povrća u kancelariju u vrijeme pauze (bilo sa na pijaci) i to da skoro sve poslove ti službenici ili šta su već obavljaju sa upaljenom cigarom, trče, pričaju, pozdravljaju se, razgovaraju sa strankom ili se penju uz stepenice. I ja sam ovisnik o nikotinu, ali zna se kad nije ni vrijeme ni mjesto za cigaru.

KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
http://coolerreway.blogger.ba
10/08/2007 21:54