KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog) 2007/10

KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)

Blog je nekoć bio Kerimov, međutim sad je moj. TRIP! Ako nas ništa ne ubije ubiće nas tolerancija!

28.10.2007.

Baba

Ima jedna birtija na Grbavici u koju u posljednje vrijeme često svračam, ne da bih cugo nego da bih uz kafu i raju pogledao utakmicu. Tu svraćaju i razno-razni pijanci, sa i bez brkova. Svašta se može vidjeti, ali vrhunac je bio kada je za jednim stolom sjedila neka bakica, sama i ispijala neke žestice. Očajna bakica se napila i onda počela pričati koješta i smarati konobara/šankera. Vrhunac je bio kada je uzastopno deset puta ponovila rečenicu pjanskim glasom: "Svi su se razveli". Mi crkli od šege, a baba i dalje po svom.

25.10.2007.

Pita

Vraćam se jutros sa predavanja i ulzim u trolu. Kad sam sjeo osjetih da trola miriše isto ko buregdžinica. Okrenem se kad 2 lika sjede (više leže) na sećiji, ispred njih papir i goste se pitom. Koliko sam mogao vidjeti u pitanju je bila krompiruša nisu imali jogurt. Kontam kakva vam je to pita bez jogurta. Šta sve neću vidjeti u troli.

22.10.2007.

Snijeg

Koliko frke oko 5cm snijega. Nije ni počeo padati kako treba crče internet i kablovaska. Toliko o tehnologiji u Bosni i Hercegovini. Sreća pa su popravili nakon što čitav dan nije radilo ni jedno ni drugo. Uglavnom, snijeg je danas bio tema o kojoj se najviše pričalo. Ne sjećam se kad sam zadnji put kapu stavio na glavu.

20.10.2007.

Školarina

Rekao sam objaviti još koji post o Trećoj gimnaziji pa evo još jednog, ali nije posvećen samo toj škloli već i ostalim srednjim školama.

Na početku svake školske godine srednje škole uzmu od učenika "školarinu" koju po zakonu ne smiju uzimati. Ministarstvo pokriva sve troškove školovanja (srednjoškolskog) i ti bezobraznici nemaju nikakvog osnova da uzmiju te pare, ali najlakše je krasti od djece. Gledam prije par dana prilog na ntv Hayat o tom uzimanju školarina, i u prilogu direktorica Treće gimnaczija Emina Avdagić i polupijan Avdo Hajdo izjavljuju da je ta škola jedina koja ne uzima te pare. Nakon te izjave trebalo mi je 2 minute da dođem sebi kakvu sam laž čuo.

Prije par godina i ja sam išao u ovu školu i taj iznos koji se daje iz godine u godinu je rastao. Banalno je obajšnjenje zašta 700 učenika da 35km. U tom objašnjenju stoji da to ide za usluge kopiranja (nikad ništa nismo mogli kopirat), eventualnu štetu (pa nismo svi vandali), crno-bijeli časopis jeftine izrade na čijoj je naslovnici direktoricina slika bez ikakovog razloga (ko da je Tito) i godišnjak (jedina dobra stvar). I tako sam se ja svake godine pitao gdje te pare idu. Ako pomnožimo 700 učenika sa 35 km dobije se lijepa svota od 24500 km. Ako sve ove nabrojane usluge koštaju toliko ja sam Tito. Svake godine škola organizuje "dobrovoljno" prikupljanje knjiga za biblioteku. Hvala Bogu pa sam je završio.

19.10.2007.

Šemsa i Fazlija na bugarski način

Mislim da je svaka riječ suvišna.

18.10.2007.

Himna derneka

Prije par dana na youtube pojavio se jedan simpatičan clip. Obavezno pogledati.

18.10.2007.

Deep Purple

Moja najdraža rock grupa dolazi u Sarajevo i 3.11 održat će koncert u Zetru. Prije 2 dana su puštene karte u prodaju. Ja sam poranio i među prvima kupio svoju. Jedva čekam 3.11. Remek djelo njihovog stvaralaštva možete poslušati na ovom blogu, prva pjesma u lijevom boxu.

Osnovani su 1968. godine i kroz grupu je prošlo 9 muzičara. Neki od njih danas više nisu među živima. Snimili su 18 albuma, a posljednji je je izdat 2005. godine. Stari su ali još uvijek su aktivni (ako se može tako reći), posljednji album pod nazivom "Rapture of the deep" su izdali 2005. godine. Ne bi me čudilo da izdaju još jedan album ili 2 pa da zaokruže na 20. Na ovom linku možete vidjeti i informacije o koncertu. Ima par simpatičnih grešaka.

17.10.2007.

Pucnjava u Trećoj gimnaziji

Danas je pred 3. gimnazijom u Sarajevu maturant maturanta ustrijelio iz pištolja. Revolveraš je uhapšen, a upucani dečko čiji identitet znam ali neću otkriti je u teškom stanju ali nije u životnoj opasnosti. Prema posljednjim informacijama metak je još uvijek u tijelu ali nije zahvatio ni jedan organ. Do pucanja je došlo kada se maturant počeo kurčiti sa pištoljem koji je navodno opalio. Nazovem jarana da pitam da slučajno njegov brat ne zna ko je pucao i saznam da je ranjeni upravo njegov buraz. Eh jebo tito pa šta je ovo, krenula sedmica sa sranjima.

U "kratkoj" izjavi direktorica Treće gimnazije, Emina Avdagić, iskoristila je priliku i na sve moguće načine pokušavala da se što više zadrži u kadru. Direktorica koja pati od medijske pažnje, redovno je svojim učenicima (nekada i meni) srala o rejtingu škole nazivajući je"elitnom". Eh draga Emina da ja tebe sad pitam gdje ode taj rejting, ko da je ispario. Velika mrlja je bačena na ovu školu. Dok sam ja išao u nju ovako nije bilo. Prošle godine ovaj momak koji je ranjen opet je bio žrtva nasilja svojeg kolege (nekog drugog, ne ovog revolveraša) koji mu je unakazio facu.

17.10.2007.

Jesam li ja hacker?!

Svake sedmice dobijem bar 2 privatne poruke tipa : "Jesi li ti hacker?" ili "Je li stvarno znaš hackovat blogove?" Odmah da vam kažem ako ste me mislili angažovat, prevarili ste se, nisam više u tom biznisu, a i nekako sam se odvikao od "zatvaranja" maloumnih blogova, nek i administrator nešto učini. Kad sam se odvikao od alkohola (nisam bio pjano, ali sam volio popit) onda se mogu odreći i toga. Još samo da se odreknem duhana i praćenja sportskih događaja i ja sam prestao sa porocima. Dakle djeco draga (a i oni malo stariji) hacker nisam (a pogotovo ne pjano) iako znam jako puno od toga zanata.

Ima i onih koji pitaju za neke savjete u vezi sa internetom, HTML-om. I tu se u neke stvari razumijem, mada imaju ljudi kojima je to skoro pa i profesija postala od kad su počeli da pišu blogove. Zahtjeve za pomoć ovakvog tipa nisam nikada odbio.

16.10.2007.

Dani žalosti

Danas je u Kantonu Sarajevo bio dan žalosti. Obavljena je dženaza namaz za Bošnjake iz Kasindolske ulice koje su u maju 1992. godine ubili četnici. Do sada niko nije odgovarao za smrt 37 nevinih civila. Na isti dan holadnski vojnici usudili su se doći u Srebrenicu sa svojim porodicama, valjda im je proradila savjest ili žele svojim ženama i djeci pokazti mjesto na kojem se desio gencid koji su mogli i trebali spriječiti a nisu. Danas je Seferu Haliloviću potvrđena oslobađajuća presuda, tačnije žalba tužilaštva je odbijena. Sefer je uspio dokazati ko je Bosnu branio a ko je palio. Baš nekako tužan dan, a sutra je u Makedoniji dan žalosti jer je poginuo Toše Proeski. Knjiga žalosti će biti dostupna od sutra u makedonskoj ambasadi.

16.10.2007.

Poginuo Toše Proeski!

Ovaj post je tek toliko da se oda počast velikom pjevaču. Nisam baš previše gotivio njegovu muziku i uopšte taj žanr muzike, ali jako mi ga je žao. Još jedan mlad život odnijela je saobraćajna nesreća. Ne smijemo ga zaboraviti, on je bio jedan od glavnih pokretača obnove za "Dom mladih", puno je pomogao njegovoj obnovi. Neka ti je lahka zemlja! Rest in peace!

15.10.2007.

Je li Sarajevo metropola?

Mislim da ovaj post vrijedi pročitati, jest da je dug, ali ovim postom sam htio puno toga reći.

Prošlo je 12 godina od kada je prestao rat i od kako je prestalo četničko-fašističko divljanje po gradu svim vrstama vatrenog naoružanja (pičke su mogle samo sa brda gađat). Puno je toga obnovljeno i popravljeno međutim puno je stvari koje ne štimaju u ovom gradu. Puno je stvari koje idu u prilog da je Sarajevo metropola ali ima dosta stvari koje to demantuju.

Prva negativna stvar je saobraćajni kolaps u gradu. Nema dana kada ne uđete u neku saobraćajnu gužvu, bilo da se vozite osobnim autom, taxijem ili javnim prevozom. Pet godina radi se zapadni prilaz gradu. Međutim ne stvara se samo gužva na ulazu u grad već i u samom centru. Radovi se održavaju samo po danu dok noću policija zabranjuje radove izvođačima. U Kantonu Sarajevo je registrovano ok 160.000 vozila a glavni grad nema poštene garaže. Parkinzi i trotoari su prenatrpani tako da ako krenete u grad autom molite Boga da nađete mjesto za parkirati ili krenite 1h ranije od planiranog.

O kulturi građana, higijeni, narkomaniji i drugim novonastalim pojavama koje zahvaćaju ovaj grad neću govoriti jer sam sve to spomenuo u jednom starijem postu - Ovaj grad je otišao u ...

Druga stvar (pozitivna) je veliki broj novo izgrađenih objekata koji Sarajevu daju izgled zapada. U posljednjih nekoliko godina napravljeno je dosta takvih objekata a neki od njih su: Avaz bussines centar, Bosmal, obnovljena zgrada parlamenta i Unisovi neboderi. Tu je i veliki broj novoizgrađenih stambenih objekata. U toku/planu je izgradnja ultramodernih zgrada poput Avaz Twist towera, turske i austrijske ambasade, poslovna zgrada kompanije Širbegović, dogradnja Holiday Inn-a, izgradnja 3. nebodera UNITIC-a, izgradnja poslovne zgrade na Otoci. U posljednih nekoliko godina u Sarajevu je izgrađeno više od 10 velikih tržnih centara. To nije loša stvar jer gradu daje zaista lijep izgled, ali loša stvar je što se ne ulaže u proizvodnju; tržni centri niču dok industrijska zona grada iz dana u dan je u sve gorem stanju.

Nešto sam razmišljao o naseljima u Sarajevu i zapitao se da li po tom pitanju postoji diskriminacija. Uporedite npr. Breku ili Koševsko brdo sa Buća potokom ili Anexom. Imam osjećaj da su gradske vlasti neke dijelove grada totalno zapostavili dok drugima pridaju veću pažnju. Prođoh neki dan Vrbovskom i Ozrenskom koje se nalaze na vrhu Hrasnog brda (ne znam da li se više tako zovu) i vratih se u 1996. godinu, tamo je sve isto kao onog dana kada je izvršena reintegracija Sarajeva, kuće srušene, asvalt razvaljen, po ulici blato i smeće. Pitam se da li će jednog dana i između nas građana postojati diskriminacija i predrasude kada nekom kažeš u kojem dijelu grada živiš. Ja to nekako ovako vidim: Ako kažeš da živiš na Breki, Koševskom brdu ili M. dvoru sigurno si neki doktor, forfesor ili si u stranci. Ako kažeš da živiš na Alipašinom -klošar si, na Dobrinji - ti si čovjek iz geta, na Anexu, Švarkinom, Buća ili Boljakovom potoku onda si seljak i sl. Mislim da se ova podjela već sada nazire, međutim, ova pojava je sasvim normalna na zapadu a težimo to da budemo. Mislim da je jedna od onih dobrih karakteristika grada bila to što status u društvu i bogatstvu nije vezao za dio grada u kojem živiš, dok sada to postaje sve izraženije.

Nadam se da vas nisam smorio ovim dugim postom (ovo je najduži koji sam ikada napisao). Interesuje me vaše misšljenje o ovim pojavama u gradu koje sam naveo.

11.10.2007.

1000

Upravo vidjeh da sam prvi koji je prešao 1000 što se tiče popularnosti. Baš je lijepo kad si popularan a pogotovo najpopularniji. Hvala svima koji su blog uvrstili u favorite.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

10.10.2007.

Grijanje 2

Evo samo da kažem da su konačno upalili radijatore i da sad imam grijanje. Nije više hladno ko prethodnih dana. Lopovi iz Toplana i lopovi na vlasti su se uspjeli dogovoriti i sada će toplane u jutarnjim i večernjim satima isporučivati toplu vodu. Trebalo im je jako puno da se dogovore i opet nisu jer ovo nije kako treba, al eto bar ujutro nek griju jer je tad najhladnije. Ako se neko ibreti zašto o ovome pišem neka pročita post Grijanje

07.10.2007.

Neshvaćeni bloggeri

Čitajući raznorazne blogove naletim na sve i svašta, od nauke do zajebancije, od kulture do primitivizma i nacionalizma. Međutim naišao sam i na par blogova koji su pisani u prvom licu, dakle lični dnevnici, ali naravno riječ je o nekom drugom i pisanju u tuđe ime. Na udaru bio je jedan od tih autora sexyeldinboy. Koliko sam shvatio radi se o nekom liku koji piše u ime nekog Eldina štrebera, međutim to ostali ne shvataju i ostavljaju raznorazne komentare (kao da će nešto time postići). Taj lik se samo dobro zajebaje, jer upitajte se da li postoji neko ko bi o sebi pisao onakve stvari.

Pored njega tu je i blog jednog asistenta koji morate pogledati. Riječ je o blogu "Mikroekonomija" a autor je arminavdic. Najžalosnije je što ljudi kontaju da upravo ti o kojima je riječ pišu te blogove. Ima tu još takvih blogova, a jedan sličan na koji sam neki dan naletio je i ovaj.

Zaboravih reći da je ovo moj jubilarni 100-ti post

06.10.2007.

Sutra derbi

06.10.2007.

Novi dizajn

Dosadilo mi je gledati stari izgled bloga pa odlučih napraviti neki template vlastitie izrade. Zamolio bih sve one koji su ranije posjećivali blog da daju svoj komentar na ovaj novi izgled, da li je bolji, je li previše šaren, prazan i sl.

06.10.2007.

Performans

Hodam ja jučer koroz Ferhadiju kad muzika odnekle udara. Ja pogledam malo bolje kad lik kod Svjetlosti iznjeo mali kastofon, odvrno ga do daske, pustio neki techno i zadaje ko da je na Futuri 99-te. Gleda ga raja i ibreti se. Prije 2-3 mjeseca na Ferhadiji je jedan umjetnik napravio performans, iznio hadžo krevet na sred Ferhadije i zaspao na 10 minuta. Što se tiče ovog ravera ne bih rekao da je umjetnik niti da je upitanju neki performans, prije bih rekao da je skrenuo s pameti. Malo dalje Manijaci su napravili proteste pred N/FSBIH tražeći da se derbi igra u nedjelju. Ori se pjesma na Ferhadiji a prolaznici zbunjeno gledaju šta je u pitanju. Kad sam vidio o čemu je riječ priključio sam se protestima i pustio svoj avaz.

03.10.2007.

Rezultati ankete

Prije mjesec ili 2 postavio sam anketu o vremenu u kojem čitate blogove. Htio sam se malo baviti istraživačkim radom ali uvdjeh da je to jedno veliko sranje. Što se men tiče najdraže mi ih je čitati sabahile uz kafu i cigar, međutim sad su mi predavanja ujutru tako da ništa od toga. Evo rezultata:

Navečer 46.5% 72
   
Prije spavanja 24.5% 38
   
Uz jutarnju kafu 18.1% 28
   
U toku radnog vremena 11% 17
   
total votes: 155
powered by blogpoll

02.10.2007.

Jesu li Amerkinaci fašisti?

Na ovo pitanje svi će odgovoriti da jesu, reći će Buš zločina, spomenut Irak i Afganistan i to je to. Međutim, prije nekoliko dana pojavila se slika vojne baze Naval u gradu Conoradu, California, blizu San diega. Baza izgleda savim normalno kada se gleda sa tla, međutim iz ptičije perspektive zgrada je napravljena ni manje ni više nego u obliku kukastog krsta koji simbolizira fašizam (iako se koristio kao simbol za mnoge druge stvari hiljadama godina prije Hitlera). Sumnjam da se ovdje radi o slučajnosti i mislim da je namjerno napravljena u ovom obliku. Kako to da se ranije nije znalo za ovo? Komercijalni i bilo koje druge vrste letova u ovom području su zabranjeni jer je ovo vojna zgrada. Naprave zgradu i koje li slučajnosti liči baš na kukaču. Vlasti su rekle da će uložiti 600.000 $ kako i se promijenio izgled. S obzirom na njihovu spoljnu politiku ne moraju mijenjati izgled jer ovo je upravo njihovo pravo lice.

01.10.2007.

Posljednje upozorenje!!!

Jučer se pojavio kontroverzni clip na youtube-u koji upozorava bošnjačke lidere na njihove izdajničke odnose prema Muslimanima. Autori klipa kaže da Haris Silajdžić, Sulejman Tihić i reis Mustafa ef. Cerić imaju vremena do ramazanskog Bajrama da isprave svoje greške. U protivnom autori klipa iznijet će na svijetlo dana dokaze koji će ih kako kažu biti politički, moralni i vjerski odstrel za pomenutu trojku. U klipu se spominje da "toliko vole vlast".

Da li se radi o šali ili nečem ozbiljnom pokazat će vrijeme, tj. na Bajram ćemo znati o čemu se radi. Do tada možemo samo nagađati o čemu se zapravo radi. Pogledajte klip pa sami prosudite.

01.10.2007.

Bombaš

Gledam dnevnik i vidjeh da je naš neki u dijaspori opet napravio neko sranje. Radi se o našem državljaninu porijeklom iz Tuzle koji je u Beču ni manje ni više pokušao ući u američku ambasadu sa ruksakom punim eksploziva i raznijeti se. Nije mu pošlo za rukom jer su ga uhapsili.  evo više možete ovdje pročitati.

01.10.2007.

Mali huligani

O današnjoj djeci se može danima pričati, ali evo ja ću spomenuti samo ono što sam jučer vidio. Pošao ja u prodavnicu i vidim iz napuštenog grila suklja crn dim. Kontam ćevabdžija (usput i kriminalac) vratio se starom biznisu. Međutim kako sam se približavo objektu koji je pravo ruglo sve sam manje bio siguran da je to dim iz dimnjaka. Tek kada sam prišao vidjeh par malaca drže se za glavu dok dok stariji pokušavaju ugasiti vatru. Nije mi se nešto posebno zagledalo mjesto zločina pa sam ušao u prodavnicu. Kad sam izašao vidim nekog lika nosi neki veliki tepih napola izgorio i još neke tkanine. I murija je bila tu međutim ne znam da li su baš tim povodom došli.

Šteta što ga malci ne zapališe jer bih već sinoć napisao ovaj post i imao breaking news i galeriju sa zgraišta. Ovako je propala šansa da napišem jedan atraktivan post, vijest koju bih objavio i prije Avaza.

KIDNAPOVANI BLOG (revolucionarno-gradski blog)
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sarajevo Weather Forecast, Bosnia And Herzegovina
BROJAČ POSJETA
144887
users online
Moji haveri

Meni drage pjesme
OMAR MJESEČAR - "Rođen u Sarajevu"

Mene ne traze velika imena,
i nikad necu snimiti film.
Mene prati samo moje sjena,
poneki pas, zalutali.
I ne znam kako je gore iznad oblaka,
al' dobro znam kako je na dnu.
Mrze me i pljuju, jer sam tu,
Rodjen u Sarajevu.
I nemam dvije share da putujem svijetom,
i hrvatsku domovnicu.
Struju placam vojnom knjizicom.
Rodjen u Sarajevu.

Vezali mi dusu lancima,
morili me gladju danima,
mrze me i pljuju jer sam tu,
rodjen u Sarajevu.

Mene ne traze velika imena,
i nikad necu snimiti film.
Mene prati samo moja sjena.
Poneki pas, zalutali.
I ne znam kako je gore iznad oblaka,
al' dobro znam kako je na dnu,
mrze me i pljuju jer sam tu,
Rodjen u Sarajevu.
I nemam dvije share da putujem svijetom,
i hrvatsku domovnicu.
Struju placam vojnom knjizicom,
Rodjen u Sarajevu.


TIFA - "Grbavica"

Hej Grbavice, rano ljuta
pritisla me teska tuga
na trenutak, i pomislim
da si sada neka druga

Hej Grbavice, bolna si mi
iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve sto je moje

Ko zivot cijeli Miljacka dijeli
mene od krila tvog
i ne znam kad' cu al' znam da cu
doci do doma svog

A onda Zeljin, stadion gledam
vidim ponos tvoj
zivot cu dati, al' tebe nedam
jer ti si zivot moj

Ne budi tuzna kad cujes pjesmu
bol sto nasa srca mori
jer svaki od nas sto pjesmu pjeva
do zadnjeg se za tebe bori

Zbog toga bola kad sa Bristola
na tebe gledamo
zbog ove pjesme, nazad se nesmije
nikom te nedamo

KEMAL MONTENO - "Sarajevo ljubavi moja"

Zajedno smo rasli
grade ja i ti
isto plavo nebo poklonilo nam stih
ispod Trebevica sanjali smo sne
ko ce brze rasti,
ko ce ljepsi biti

Ti si bio velik
a rodio se ja
s Igmana uz osmijeh
slao si mi san
djecak koji raste zavolio te tad
ostao je ovdje vezan
za svoj grad

Bilo gdje da krenem
o tebi sanjam
putevi me svi tebi vode,
cekam s nekom ceznjom
na svijetla tvoja
Sarajevo ljubavi moja,

Pjesme svoje imas
i ja ih pjevam
zelim da ti kazem sto sanjam
radosti su moje i sreca tvoja
Sarajevo ljubavi moja.

Kada prodju zime
i dodje lijepi Maj
djevojke su ljepse
ljubavi im daj

Setaliste tamno
uzdasima zri
neke oci plave
neke rijeci njezne

Sad je djecak covjek
a zima pokri brijeg
park i kosa bijeli
al otici ce snijeg

Proljece i mladost
ispunice tad
Sarajevo moje
jedini moj grad

FREE PALESTINE
Odabrani postovi - Best of
Lista prijatelja
Mrze me i pljuju
Riječnik
Taxi priče
Video nadzor
Kidnapovani blog 2
Optužbe
Istina o Tripu
Uzeću pravdu u svoje ruke
Belaj u lukavici
Najbolje izreke
Opet kriv
Ovaj grad je otišao u...
Nekretnine i padinski dijelovi Sarajeva
Birokratija, šalteri, opštine i druga sranja
Papak
Kuponi
Narodne izreke 2
Čudna tikva
Trip na drugim blogovima - EXKLUZIVNO!
Sramota
3 pitanja
Policija
Marisana u trolejbusu
Dan iz snova
Komšiluk
Narkomansko divljanje
Niko nije pametniji od njih
Dedo sjebo trolu
Opet belaj
Neobičan dan
Još neobičniji dan (SMRT)
Grijanje

Zapis o blogu
Blog je nastao kao zajebancija, a popularnost je posljedica iživljavanja. Blog je nekoć bio Kerimov, međutim "preuzet" je od strane trip-a. Tako blog dobi ime "Kidnapovani blog". Vremenom zajebancija pređe u nešto ozbiljnije a kasnije u poluozbiljnu kritiku paranormalnih i primitivnih pojava u gradu Sarajevu. Blog također predstavlja i tripovu ljubav prema rodnom gradu. Ovo je trenutno najpopularniji blog. Za potpuni ugođaj upalite muziku u lijevom boxu i počnite čitati. Ostali blogovi sličnog tipa samo su blijeda kopija.Powered by Blogger.ba